loopbaanbegeleiding

3 tips voor het maken van een carrièreswitch

Op de middelbare school moet je een profielkeuze maken. Je kiest een bepaald profiel en na het behalen van je examen weet je nog maar half wat je wilt gaan doen. Je begint een HBO studie, maakt die af en gaat werken. Het is moeilijk om in 1 keer de goede keuze te maken. Het kan zijn dat je achteraf spijt hebt van je keuze. Veel mensen werken uiteindelijk ergens wat niet helemaal aansluit bij de opleiding. Na jaren gewerkt te hebben, weten ze nu wel wat hun droombaan is. Om deze baan te krijgen zullen ze toch zich moeten laten bijscholen. In dit artikel geef ik je 3 tips voor het maken van een succesvolle carrièreswitch.

Jaag je dromen na

Wat wil je worden? Het kan zijn dat je totaal iets anders wilt gaan doen. Maar als je dit zo graag wilt, waarom zou je het dan niet doen? Als er te veel tegenargumenten zijn om het niet te doen, dan moet je het natuurlijk niet doen. Maar als dit niet het geval is, wat let je? Als je nog het grootste deel van je werkleven voor je hebt, kun je er beter voor zorgen dat je plezier beleeft in je werk. Als je plezier hebt in je werk, zul je merken dat je sneller succesvol en voldaan bent.

Ga in zee met een loopbaanbegeleider

Een loopbaanbegeleider kost natuurlijk wel wat. Maar het kan zijn dat je even ten einde raad bent. Op je huidige werk loopt het bijvoorbeeld niet goed. Je moet op zoek naar wat anders. Maar wat? Een loopbaanbegeleider heeft een groot netwerk en vindt vaak een passende baan voor je. Het kan zijn dat de loopbaanbegeleider adviseert om je te laten bijscholen voor een carrièreswitch.

Begin voor jezelf

Ben je het zat om voor een baas te werken? Ga dan voor jezelf beginnen. Maak een goed ondernemingsplan alvorens je voor jezelf begint. Je kunt je persoonlijke competenties en vaardigheden ook verhuren aan bedrijven en particulieren. Je kunt denken aan beroepen zoals tekstschrijver, boekhouder, copywriter, software tester of loopbaanadviseur.

Geef een reactie