interim hr

4 stappen in het uitbesteden van HR-taken

Van de grote multinationals tot de razendsnel groeiende start ups. Ruim 60% van alle ondernemingen overweegt een HR interim bureau in te schakelen voor uiteenlopende personeelszaken binnen het bedrijf. Dit doe je echter niet zomaar. Hier heb jij als eigenaar een goede roadmap voor nodig. In deze blog bewandelen de vijf cruciale stappen in het uitbesteden van HR-werkzaamheden.

Stap 1: Bepaal het doel

Het ontwikkelen van een plan begint altijd met het bepalen van een doel. Dit is bij het inschakelen van een externe HR professional niet anders. Bedenk daarom – voordat je op zoek gaat naar een oplossing – altijd wat jouw vraagstelling is. Wil je bijvoorbeeld hulp bij het voldoen aan de huidige wet- en regelgeving? Kom je eigenlijk tijd te kort? Of wil je juist op de kosten van dit intensieve proces besparen? Bepaal op basis van jouw antwoord welke taken je vervolgens wilt uitbesteden.

Stap 2: Beschrijf de huidige processen

Voordat je de HR-activiteiten van jouw bedrijf gaat uitbesteden, is het belangrijk om de processen goed te documenteren. Vraag hierbij de hulp van jouw werknemers of schakel hiervoor een HR professional in. Het voordeel van deze voorbereiding is dat de overdracht naar behoren plaats zal vinden. Er zal daardoor geen afbreuk worden gedaan aan de kwaliteit van de HR-werkzaamheden. Wel zo fijn.

Stap 3: Automatiseer onderdelen

In de afgelopen jaren zijn de technische ontwikkelingen in de HR alsmaar toegenomen. Daardoor kan het voorkomen dat het uitbesteden van bepaalde werkzaamheden niet de best passende oplossing is. Veel zaken kunnen namelijk worden geautomatiseerd. Dit is vaak een grote investering, maar wel één die zich terugbetaalt. Stel je eens voor wat je bespaart wanneer je bepaalde taken niet – dag in, dag uit – hoeft uit te besteden?

Stap 4: Overleg met medewerkers

Directeuren en bedrijfseigenaren weten veel, maar niet alles. Wanneer je belangrijke beslissingen moet nemen over HR, kun je het beste jouw eigen werknemers in het proces betrekken. Met de kennis die zij in pacht hebben, kunnen zij je met belangrijke vraagstukken helpen. Daarnaast bereid jij ze ook voor op de gevolgen. Geef ze tijd om vragen te stellen of een andere baan te zoeken. Wel zo netjes.