6 december 2021

Bedrijf verkopen: Ben jij klaar voor een happy exit?

2 min read

Wil jij je bedrijf verkopen? Dan weet je vast al wel dat er wat meer bij komt kijken dan je had gedacht. De waardebepaling, wat ga je doen met je personeel, met je pand en ook nog: wat ga jij doen? Ofwel: hoe zorg jij voor een happy exit zodat je ook na het verkopen van je bedrijf gelukkig bent?

De juiste prijs voor je bedrijf

Het is goed om na te denken over de prijs dat jij voor je bedrijf wilt krijgen. Maar wat is jouw bedrijf nou echt waard? Een snelle zoektocht op Google laat je zien dat je met verschillende formules moet werken. X keer je jaaromzet of zoveel keer je winst. Bedrijfsovername adviseur Eelco Smit heeft dit al vaker gezien. Volgens hem kan je deze formules lekker laten voor wat ze zijn, want ze vertellen niet wat de échte waarde van je bedrijf is.

De waarde van je bedrijf hangt namelijk af van de kansen die jouw bedrijf biedt voor de koper. Kan de koper hiermee een groter deel in de markt innemen, zijn aanbod vergroten of misschien zelfs marktleider worden? Dan is je bedrijf echt wel wat meer waard dan een x aantal keer je omzet.

Ook voor jou een goede afsluiter

De bedrijfsovername moet je zien als een wedstrijd en wie het langst zijn emoties kan bedwingen, wint. Want daar gaat het ook vaak mis: mensen zijn gehecht aan hun organisatie en willen er het beste bedrag voor vangen. Maar dat kan ook zonder emoties. Daarom is het aan te raden om een bedrijfsovername adviseur in te huren.

Een happy exit realiseren

Als je inmiddels een koper hebt gevonden, is het ook goed om te kijken naar hoe jij het proces als ondernemer af wilt sluiten. Hoe zorg je voor een happy exit, ofwel hoe zorg je ervoor dat jij over een maand, twee jaar en vijf jaar met een goed gevoel terug kan kijken op het besluit dat je straks gaat nemen. Stel doelen voor jezelf, zoals het leren van een nieuwe taal of meer tijd met je gezin. Als je geen doelen stelt, is een happy exit niet realiseerbaar. Denk daarom goed na: wat wil ik nu echt? Pas dan ga je onafhankelijk gelukkig worden.