Het afstellen van het bureaustoel-zitvlak

Gebruikt u thuis of op het werk ook een bureaustoel? Hoe weet u dan of deze wel werkelijk goed staat afgesteld? Wellicht heeft u een ergonomische bureaustoel, maar zelfs bij dit soort stoelen is het uiterst belangrijk voor gebruik de gebruiksaanwijzing van de stoel te lezen. Zit deze er niet bij of heeft uw baas deze wellicht allang weggegooid? Dan hebben wij hieronder een aantal tips voor u als houvast voor het juist gaan plaatsnemen op het zitvlak van uw bureaustoel.  

Eén van de belangrijke punten is het afstellen van de stoel op een manier dat de benen een 90 graden hoek zullen bereiken. Houdt hierbij rekening met het plat plaatsen van de voeten op de grond, waardoor u hierna een rechte hoek van 90 graden zult bereiken met het afstellen van de juiste hoogte van het zitvlak. Let hierbij goed op dat uw heupen nooit op een lager punt dan uw knieën zullen worden geplaatst. Door het te hoog gaan zitten veroorzaak je een verkeerde druk op de bovenzijde van de benen, welke al snel voor ongemakken zal zorgen en het onbewust meer gaan wiebelen op de stoel om dit ongemakkelijke gevoel te verzachten. 

Houdt bij het plaatsnemen op de stoel rekening met een ruimte die hoort over te blijven wanneer u zich op het zitkussen bevindt. Deze ruimte zou zo groot moeten zijn als een gebalde vuist welke zich tussen uw knieën en het uiteinde van het zitoppervlak zou moeten begeven; dit ter voorkoming van het volledig afknellen van bloedvaten of zenuwbanen in uw benen, wat een slaperig gevoel in de benen of zelfs spataderen zou kunnen veroorzaken. 

Houdt hiernaast natuurlijk ook rekening met het feit dat u zich tijdens het bevinden op de stoel nog steeds bewust zou moeten zijn van uw eigen zithouding. Zorg ervoor dat er geen doorgezakte of kromme houding aangenomen wordt, welke opnieuw voor een extra druk op de benen zou kunnen zorgen. 
Wil je meer weten over ergonomische bureaustoelen of het werken met behulp van een juiste houding? Bekijk dan eens de website www.spinalis-ergonomischestoelen.nl voor meer informatie.