BiM

Het leven van een BIM Manager

Vandaag de dag is BIM niet meer uit de bouwsector weg te denken. Hele bouwprojecten worden ermee uit de grond gestampt. Logisch, want door deze methodiek sluiten de taken van diverse disciplines naadloos op elkaar aan. Aan de top van zo’n project staat de BIM manager. Maar wat houdt deze functie eigenlijk in? En waarom is deze persoon zo onmisbaar? In deze blog vertellen de specialisten van BIM Engineers je meer.

Wat is een BIM manager?

Een BIM manager… Wat is dat eigenlijk? In het kort valt dit beroep als volgt uit te leggen. Het is een professional die de BIM-processen, het beleid, de technologie en het personeel aanstuurt. Een echte manager dus. Deze vrij korte samenvatting doet natuurlijk – net zoals bij ieder beroep – geen recht aan de functie. Het is veel diverser dan wat er beschreven staat. Daarom gaan we er hieronder wat dieper op in.

Competenties

Een BIM manager is – zoals de functienaam al zegt – in de eerste plaats gewoon manager. Hij of zij moet dan ook een geboren leider zijn. Deze persoon faciliteert, begrijpt en stuurt het team aan. Een echte mensen-mens dus. Daarnaast moet hij of zij ook technisch goed onderlegd zijn. Dit helpt niet alleen bij het daadwerkelijke project, maar ook in gesprekken met belanghebbenden. Ervaring als ingenieur of architect is dan ook vaak een vereiste. Een goede manager weet immers waar hij over praat.

Taken en verantwoordelijkheden

Allemaal leuk en aardig, die competenties. Maar wat doet een BIM manager nu echt? Onder zijn of haar taken valt, onder ander:

  • Een duidelijk BIM-plan opstellen;
  • Toezicht houden op het BIM-proces;
  • Zorg dragen voor het volgen van vereisten;
  • Aansturen van verschillende teamleden;
  • Clash-meetings leiden.

De noodzaak van een BIM manager

Managers. Veel mensen in Nederland vinden dat er te veel van dit soort figuren in het bedrijfsleven rondlopen. Verspilling van geld. Laat die handen eens echt wapperen. Als dienstverlener willen wij ons niet over deze kwestie uitspreken. Wel vertellen wij waarom een BIM manager een essentieel onderdeel van het BIM-proces is.

Om te kunnen samenwerken met BIM, moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt. Ze moeten worden vastgelegd en vervolgens opgevolgd worden. Hierin is de BIM manager van onschatbare waarde. Hij of zij bewaakt de integratie tussen modellen en zorgt ervoor dat er regelmatig overleg plaatsvindt. Bijvoorbeeld om conflicten tussen modellen snel en effectief op te lossen.