6 december 2021

Ik ben boventallig verklaard, wat te doen?

2 min read

Bedrijven en organisaties blijven zich dag in, dag uit ontwikkelen. Bepaalde dingen worden overgenomen door machines, verschillende werkzaamheden gaan sneller door innovatie en tegenwoordig worden diverse dingen gedigitaliseerd. Dit kan als gevolg hebben dat jouw werkgever je onverhoopt boventallig verklaart. Dat is heel lastig, maar wat moet je doen in zo’n situatie?

Er gaan nieuwe kansen voor je open

Het is altijd goed om te onthouden dat, hoe vervelend het ook is, een situatie als deze zorgt voor nieuwe kansen. Misschien werk je al jaren voor dezelfde werkgever en ben je wel toe aan iets nieuws. Misschien kom je terecht bij een nieuw bedrijf waar jij jezelf op verschillende vlakken weer extra kan ontwikkelen. Je komt even terecht in een lastige periode, maar uiteindelijk kom je hier waarschijnlijk alleen maar sterker en beter uit.

Houd het lekker persoonlijk

Veel mensen gaan in deze situatie op zoek naar iets of iemand dat ze kan helpen er weer bovenop te komen. Hier zijn ook veel opties voor, gelukkig. Een van de opties is een outplacement traject. Hier ga jij met iemand aan de slag om goed inzicht te krijgen in jezelf. Wie ben ik, wat kan ik, waar liggen mijn sterke punten en vooral: wat wil ik? Op al deze vragen krijg je antwoord als je hulp zoekt. Wellicht kom je er zelf ook wel uit en heb je een duidelijk beeld van wat je wel (en niet) wil, maar de kans is groot dat iemand jou goed kan helpen in deze lastige situatie.

Trajecten als deze kunnen allemaal heel persoonlijk zijn. Ga bijvoorbeeld op zoek naar outplacement Meppel, Groningen, Amersfoort of Rotterdam. Zo word je persoonlijk begeleidt en gaat het allemaal net wat makkelijker. Wanneer je juist heel specifiek op zoek gaat naar loopbaanbegeleiding Meppel in plaats van alleen ‘loopbaanbegeleiding’, weet je zeker dat je persoonlijk begeleidt gaat worden. In situaties als deze is dat persoonlijke contact juist heel erg waardevol, dus ga daar echt naar op zoek.

Het is niet iets om je voor te schamen als je boventallig verklaard wordt. Reorganisaties zorgen er voortdurend voor dat bepaalde functies vervallen. In een tijdperk als deze waarin alles continu veranderd en waarin er door diverse innovaties van alles vernieuwt, is dit nou eenmaal iets wat erbij komt kijken. Neem het daarom ook niet persoonlijk. Zie het juist als iets waar je van kan groeien. Juist met een positieve instelling wordt het makkelijker om sneller weer aan de slag te gaan bij een bedrijf dat goed bij jou past en dat jou kan helpen met jouw ontwikkeling.