6 december 2021

Logistiek 4.0

2 min read

Het concept logistiek 4.0 is gekoppeld aan dat van industrie 4.0 (dat al wijdverspreid is). In beide gevallen is het uitgangspunt gericht op de investering van nieuwe technologieën en middelen, zodat de operaties voor de ondernemingen wendbaarder en efficiënter worden en minder kosten. 

In dit verband is de trend dat de transport en logistiek processen steeds meer worden geautomatiseerd, wat de productiviteit verhoogt en bijdraagt tot de groei van de bedrijven. Wilt u beter begrijpen wat de voordelen zijn van logistiek 4.0 voor organisaties? Leer de belangrijkste nu kennen! 

1. Hoge connectiviteit 

Aangezien het uitgangspunt van logistiek 4.0 is te investeren in nieuwe technologieën, is een van de voordelen ervan een hoge connectiviteit. Dit geldt zowel voor de processen als voor de bij een operatie gebruikte apparatuur. 

In de praktijk betekent dit slimmere distributiecentra en de virtualisering van magazijnen door middel van systemen voor de monitoring van workflows en operaties. 

Vermeldenswaard is ook de mogelijkheid om zendingen te koppelen en in real time te volgen via het internet van de dingen. 

2. Verbeterde gegevensanalyse 

Een van de belangrijkste voordelen van logistiek 4.0, met de investering in robuuste en intelligente systemen, is de verbetering van de uitvoering van gegevensanalyses. Oplossingen zoals Big Data en Business Intelligence helpen bij het verkrijgen van belangrijke inzichten met betrekking tot de optimalisatie van transport en logistiek processen, het oplossen van storingen en het ontwikkelen van effectievere strategieën. 

Een goed praktisch voorbeeld hiervan is het gebruik van technologie om te anticiperen op de vraag van de consument en producten aan te kopen die aansluiten bij wat het publiek zoekt. 

3. Vermindering van verliezen 

Een ander vermeldenswaardig voordeel is de vermindering van de operationele verliezen. Met andere woorden, het is gemakkelijker om de stroom van producten door de productieketen te begrijpen en van daaruit meer flexibele en doeltreffende oplossingen te ontwikkelen. 

Dit houdt in dat verbeteringen moeten worden aangebracht in het voorraadbeheer, waardoor bijvoorbeeld de risico’s van defecten of veroudering worden beperkt. 

4. Vermindering van de kosten 

Investeringen in verbeteringen, vermindering van verliezen, procesoptimalisatie en workflow-automatisering leiden tot een ander voordeel: de verlaging van de operationele kosten. 

Met de winst aan efficiëntie krijgt u winst aan wendbaarheid, verhoogde productiviteit en grotere doeltreffendheid in de processen van transport & logistiek. Dit betekent niet alleen een vermindering van de uitgaven, maar ook een verbetering van het concurrentievermogen op de markt en van de kwaliteit van de dienstverlening aan het publiek. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *