salaris

Onderhandelen over je salaris? Dat doe je zo!

Aan het solliciteren naar een nieuwe baan? Een spannende periode, die mogelijkheden biedt! Zeker wanneer je zoektocht niet geboren is uit nood – je hebt op het moment gewoon een goedbetaalde baan en de vraag op de arbeidsmarkt is groter dan het aanbod – sta je sterk in je schoenen. Dit is hét moment om te onderhandelen over een goed salaris. Maar hoe pak je dit aan? Hoe voorkom je dat je wordt afgescheept met een te laag bedrag óf dat de baan aan je neus voorbij gaat omdat je te hoog in de boom ging zitten? We geven je in dit artikel een aantal handige tips!

Houd je kaarten tegen de borst

Vrijwel iedere potentiële werkgever zal proberen uit te vogelen wat voor salaris je ongeveer in gedachten hebt. Hij/zij kan je letterlijk vragen naar je salarisindicatie, maar kan bijvoorbeeld ook vragen wat je op dit moment verdient. Ga je hierop in, dan sta je eigenlijk al 1-0 achter. Misschien had de potentiële werkgever wel een veel hoger bedrag in gedachten, maar is deze informatie aanleiding om het flink naar beneden bij te stellen. Geef dus aan dat de functie waarnaar je solliciteert losstaat van je huidige baan en de daarbij horende taken en verantwoordelijkheden en vraag de werkgever een bod te doen dat hij/zij passend vindt. Op basis hiervan kunnen de onderhandelingen dan beginnen.

Neem geen genoegen met een te laag bedrag

Noemt je mogelijk toekomstige baas een salaris dat ver onder het bedrag ligt dat jij in gedachten hebt, dan is het van belang goed na te denken wat het inhoudt als je dit accepteert. In principe is een salaris een indicatie van de inhoud van de functie. Is de baan waarop je solliciteert dan misschien tóch niet zo uitdagend en interessant als je is voorgespiegeld? Uit het salarisvoorstel blijkt in elk geval niet dat men om je staat te springen. Bij een te groot verschil tussen vraag en aanbod kun je wellicht beter de onderhandelingen staken en verder zoeken naar een andere leuke baan.

Verwerp altijd het eerste bod

Verder is het belangrijk te beseffen dat iedere werkgever met zijn eerste bod rekening houdt met mogelijke onderhandelingen. Er is dus vrijwel altijd speelruimte. Maak hier gebruik van en veeg daarom altijd het eerste bod van tafel en doe een tegenvoorstel. Als je meteen akkoord gaat met het (lage) openingsbod, kan de potentiële werkgever ook gaan twijfelen aan je geschiktheid. Beschik je wel écht over de vereiste vaardigheden, als er wat jou betreft zo weinig tegenover hoeft te staan?

Onderhandel binnen je huidige functie

Tot slot kun je natuurlijk ook onderhandelen over je salaris bij je huidige werkgever. Zeker wanneer deze aangeeft tevreden over je te zijn en je goed in de markt ligt, kun je bij het jaarlijkse evaluatiegesprek gerust vragen om een salarisverhoging. Wil je hier meer over weten? Vraag dan gerust eens een arbeidsrechtadvocaat in Utrecht naar wat je mogelijkheden en eventuele rechten zijn!

Geef een reactie