21 januari 2022

Studiekeuzeadvies bij het maken van een studiekeuze

4 min read

Ga jij richting het einde van je middelbare school of heb je momenteel een tussenjaar? Dan is de kans groot dat je in de nabije toekomst wilt gaan studeren. Maar wat als je niet weet wat je wilt gaan studeren? Wat doe je dan? Ga je voor jezelf uitzoeken welke studie eventueel het beste bij je past of wacht je tot je moet kiezen en kies je dan maar iets? Dat laatste is natuurlijk niet handig en zorgt ervoor dat er veel studenten een verkeerde studiekeuze maken. Maar liefst 15 tot 20 procent in het hoger onderwijs valt in het eerste jaar al uit door een verkeerde studiekeuze. Daar zitten de mensen dus nog geen eens bij die willen maar niet durven stoppen in hun eerste jaar. Als mensen dit niet doen beginnen vaak de echte problemen. Twijfel? Neem studiekeuzeadvies!

De gevolgen van een verkeerde studiekeuze

De gevolgen van een verkeerde studiekeuze kunnen enorm zijn. Dit komt omdat het studeren veel geld kost en de schulden hoog kunnen oplopen. Hierdoor is het belangrijk dat je de juiste studie kiest en ervoor zorgt dat je op een goede wijze je studie begint. Naast dat een verkeerde studiekeuze veel geld kan kosten kan het er ook voor zorgen dat je stress en motivatie problematiek krijgt. Het is immers niet fijn om iets te studeren wat je helemaal niet leuk vind. Daarom is het zaak vroegtijdig in actie te komen als je merkt dat je studie niet bij je past. Maar hoe merk je dat? Een studie hoeft toch niet altijd leuk te zijn? Nee, dat klopt maar je voelt ergens wel of je iets interessant vind en of je er later iets mee wilt doen! Sterker nog, soms weet je al wel dat het de juiste studie niet is.

Hoe zorg je ervoor een goede studiekeuze te maken?

Een goede studiekeuze maken doe je op basis van je innerlijke drijfveren. Het ministerie voor onderwijs, wetenschap en cultuur doet jaarlijks onderzoek naar het hoger onderwijs. Daaruit blijkt dat de helft van de uitvallers in het eerste jaar aangeeft een verkeerde studiekeuze te hebben gemaakt. Vaak hebben zij een studiekeuze gemaakt zonder daar écht goed over te hebben nagedacht. Soms kiezen ze iets omdat hun ouders een voorkeur hebben of omdat vrienden de desbetreffende studie gaan doen. Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hier zelf ook achter staat. Als je hier zelf niet achter staat ligt een verkeerde studiekeuze op de loer, je bent je keuze dan aan het baseren op externe factoren. Een goede studiekeuze baseer je juist op het maken van je innerlijke drijfveren. Dit kunnen bijvoorbeeld je talenten of waarden zijn. Dus dingen waar je die je leuk en belangrijk vindt.

Hulp zoals studiekeuzeadvies

Als je het je niet lukt om achter je innerlijke drijfveren te komen en je het heel moeilijk vind om een goede keuze te maken dan kan het helpen hulp aan te nemen. Studiekeuzeadvies is een vorm van studiekeuzebegeleiding die je kan helpen bij het maken van een goede studiekeuze. Maar wat is studiekeuzeadvies precies? Studiekeuzeadvies is gebaseerd op het matchingperspectief vanuit de human resources wereld. In het bedrijfsleven kwamen ze er al snel achter dat het heel belangrijk was om iemands functie te matchen met iemands zijn of haar kwaliteiten. Op die manier krijg je een geoliede organisatie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een voetbalteam die hun spelers op de goede positie heeft staan. Op het moment dat een team dit niet heeft zullen ze ook niet goed presteren. Om erachter te komen wanneer mensen op de goede plek komen zijn er veel testen ontwikkeld die hier bij helpen.

Studiekeuzeadvies en testen

Studiekeuzeadvies is vaak gebaseerd op het maken van testen. Mensen maken een test waarna een uitslag uit rolt. Dit kan een batterij met testen zijn of één test zijn. Dit is afhankelijk van de aanpak van de desbetreffende studiekeuzeadviseur. Je moet ervoor zorgen dat je een goede test maakt die wetenschappelijk onderbouw is als je dit niet doet zul je merken dat de uitslagen niet matchen met wat jij in gedachte hebt. Zorg er daarom voor dat je erachter komt wanneer een studiekeuzeadviseur gebruik maakt van wetenschappelijk onderbouwde testen. Studiekeuzeadvies is dus geënt op testen, daarom moeten de testen betrouwbaar en valide zijn. Je kunt hiervoor de Commissie Testaangelegenheden Nederland voor raadplegen, zij doen veel onderzoek naar testen. Wil je eens een wetenschappelijk betrouwbare en valide test maken? Surf eens naar studiekeuze123.nl en maak de NOA beroepskeuzetest. Deze kost je maar 6 euro en kan veel inzichten geven.

Studiekeuzeadvies loont

Studiekeuzeadvies kan lonen als je een studiekeuze wilt gaan maken. Doordat er veel mogelijkheden zijn en je veel testen kunt maken kun je veel inzicht in jezelf krijgen. Dit is goed om erachter te komen wat jouw innerlijke drijfveren zijn, juist die dingen waarvan de overheid benoemd waar je jouw studiekeuze op zou moeten baseren. Als je voor studiekeuzeadvies gaat is het belangrijk dat je na het maken van de testen en het advies nogmaals een gesprek kunt krijgen. Dit gesprek kan je helpen bij het maken van de volgende stappen. Vaak wordt dit met studiekeuzeadvies niet goed opgevolgd. Daar kan het helpen om een combinatie van studiekeuzeadvies en studiekeuzecoaching te gebruiken. Dan maak je eerst een test waarna er een advies volgt. Kun jij je vinden in het advies? Dan is het zaak om een vervolgplan te maken. Zo werkt studiekeuzeadvies het beste!

Studiekeuzeadvies nemen? Wees kritisch

Als je overweegt studiekeuzeadvies te nemen is het goed om kritisch te zijn. Kies een studiekeuzeadviseur die goed is opgeleid en weet hoe die jouw moet begeleiden. Je kunt ook eens informatie opvragen bij je decaan over studiekeuzeadvies. Die kunnen je ook helpen bij het maken van studiekeuzeadvies. Sommige decanen zijn hierin gespecialiseerd. Je kunt dan testen maken en gesprekken voeren over het maken van de juiste studiekeuze. Vertrouw erop dat het goed komt! Als jij je goed verdiept kom je er wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *